1. 6. 2016.

Ljekoviti čaj od crvene djeteline


Crvena djetelina je dobar izbor za žene koje imaju problema sa disbalansom hormona u periodu menopauze i predmenstrualnom periodu.
Zahvaljujući svojim sastojcima djetelina pomaže i kod različitih fizioloških i psihičkih tegoba uzrokovanih PMS-om, a posebno klimakterijem. No, ona pogoduje našoj psihi i osnažuje je, pa ublažava psihičku napetost, ali i depresiju te pomaže u uspostavljanju narušene psihičke ravnoteže.

Čaj od crvene djeteline koristi se kod tromboze jer umanjeuje stvaranje krvnih ugrušaka, također stimulise rad jetre , a takodje se preporučuje ljudima koji pate od astme.
Sastojci:
- 1 supenu kašiku osušenog cvijeta od crvene djeteline
- 2 šolje vode
- pola limuna
- med
Prokuvati pola litra vode te tako kipuču vodu dosuti u posudu u koju ste prethodno stavili 1 kašiku osušenih cvjetova od crvene djeteline.
Ostaviti poklopljeno 5 minuta.
Procjediti i ostaviti da se ohladi.
U topao čaj nacjediti sok od limuna i zasladiti medom.
Djetelina sadrži i obilje biljnih hormona, vitamina E, bjelančevina, selena, kalcija, cinka i magnezija pa se odavna koristi za poticanje ženske plodnosti..
Za čaj protiv neplodnosti:
- 30 g sušenih cvjetića i 1 čajnu žličicu sušenih listića metvice prelijte s 1 l ključale vode i ostavite da odstoji 15 minuta. Čaj zasladite medom i popijte.

Нема коментара :

Постави коментар