26. 5. 2016.

TOKSIČNI METALI U RUŽEVIMA I SJAJEVIMA ZA USNE

Hemijskom analizom 32 različita tipa ruževa i sjajeva za usne, koji se nalaze u slobodnoj prodaji širom SAD, u većini uzoraka otkriveno prisustvo velikog broja toksičkih metala.

BERKLI - Naučni radnici sa Instituta za javno zdravlje u Berkliju su hemijskom analizom 32 različita tipa ruževa i sjajeva za usne, koji se nalaze u slobodnoj prodaji širom SAD, otkrili u većini uzoraka prisustvo velikog broja toksičkih metala. Kako prenosi magazin Smithsonian, u uzorcima analiziranih ruževa i sjajeva za usne pronađeni su tragovi kadmijuma, aliminijuma, mangana i hroma koji se uobičajeno koriste u proizvodnji baterija.
Otkriveni metali u uzorcima bili su prisutni u zabrinjavajuće velikoj količini, koja može da dovede do eventualnih zdravstvenih problema.
S obzirom da ruž za usne često dospeva u organizam i da se ljubljenjem prenosi na kožu drugih osoba, uključujući i decu, ovo otkriće s razlogom zabrinjava, jer je aluminijum toksičan za pluća, hrom je kancerogen, a mangan štetan za nervni sistem.
U studiji se navodi da žene u proseku dnevno potroše oko 24 miligrama ruža za usne, a one opsednutije izgledom čak 87 miligrama.
Glavna autorka studije, Ketrin Hamond, ocenjuje da svakodnevno unošenje tih metala preko karmina, iako u veoma malim količinama, može u dugoročnom periodu da ostavi posledice po zdravlje, posebno kada je reč o deci koja se često igraju sa ovom vrstom dekorativne kozmetike.
Autorka preporučije upotrebu prirodnih sredstava za negu usana, kao što je pčelinji vosak.
U SAD je 2007.godine, u okviru kampanje za borbu za zdravije kozmetičke proizvode, otkriveno prisustvo olova u 60 odsto proizvoda 33 poznate marke ruževa za usne. Međutim, Agencija za kontrolu hrane i lekova koja je iste godine vršila analizu pomenutih proizvoda, otkrila je četiri puta veću količinu olova nego što je izneto u prethodnoj studiji.

Izvor: Tanjug | 08. maj 2013.

Нема коментара :

Постави коментар