Autor: Ljubica Šaran
Bez opskrbe električne energije
konvencionalni hladnjaci postaju neupotrebljivi, no nedavno je
prezentiran jednostavan i djelotvoran izum koji prehrambene namirnice
održava svježima.
Nizozemski izumitelj Floris Schoonderbeek iz tvrtke Weltevree je
iskoristio prastare ideje o čuvanju hrane u dubokim podrumima
stvarajući moderan i praktičan proizvod koji može djelovati bilo gdje na
planeti bez ikakve potrebe za električnom energijom.
Groundfridge koristi koncept
tradicionalnog očuvanja namirnica u podrumima s modernim dizajnom i
pristupom koji je potpuno prihvatljiv za današnje visoke tržišne
standarde. Ovaj proizvod koristi izolirajući efekt tla i rashladna
svojstva podzemnih voda kako bi hranu održavao svježom jednako kao i
električni hladnjaci koje koristimo u našim kućanstvima. Temperatura u
Groundfridgeu ostaje između 10 do 12 stupnjeva Celzijeve ljestvice bez
obzira na vanjske uvjete i temperature zraka. Drugim riječima, omogućava
čuvanje namirnica poput: voća, povrća, sira, vina, kruha i sušenih
mesnih proizvoda na duže vrijeme i bez bojazni o njihovom kvarenju.
Ovaj proizvod se jednostavno ukopava u
zemlju, te se dobro pokrije s bilo kakvim prirodnim materijalom
dostupnim na terenu, kako bi se osigurala izolacija Groundfridgea. Nakon
postavljanja zemnog hladnjaka, izolacijski sloj tla iznosi oko 100
centimetara, što je više negoli dovoljno za pravilno održavanje
namirnica.
Za Groundfridge ne treba dodatna
lokacijska ili građevinska dozvola, a može pravilno “djelovati” u svim
vrstama tla, od pijeska do rupa napravljenih u kamenu s varijacijama
izolacije od obične zemlje do šljunka i mljevenog kamena.
U 3000 litara prostora se može smjestiti
poprilična količina namirnica, to jest više je negoli dovoljan za
obitelj koja ima vlastite nasade povrća i voća i naravno za čuvanje
pripremljene zimice.
Izvori:
IZVOR: Matrix World
Нема коментара :
Постави коментар