19. 5. 2016.

Grundfridge - frižider koji radi bez struje

frižiderAutor: Ljubica Šaran
Bez opskrbe električne energije konvencionalni hladnjaci postaju neupotrebljivi, no nedavno je prezentiran jednostavan i djelotvoran izum koji prehrambene namirnice održava svježima. 
Naša tehnologija je u potpunosti ovisna o električnoj energiji, danas rijetko koji kućanski aparat može autonomno djelovati bez izvora struje. Prije stotinjak godina žene su kućanske poslove obavljale s puno većim utroškom energije, mikseri su bili ručni, glačala su “radila” na žar vatre, kuhalo se ne otvorenom ognjištu ili pećima na ugljen i drva, hladnjaci nisu postojali, osim u slučaju kada su duboki podrumi osiguravali čuvanje naših namirnica.
Hladnjak je zapremine od 3000 litara.
Hladnjak je zapremine od 3000 litara.
Nizozemski izumitelj Floris Schoonderbeek iz tvrtke Weltevree je iskoristio prastare ideje o čuvanju hrane u dubokim podrumima stvarajući moderan i praktičan proizvod koji može djelovati bilo gdje na planeti bez ikakve potrebe za električnom energijom.
Puni Groundfridge.
Pun Groundfridge.
Groundfridge koristi koncept tradicionalnog očuvanja namirnica u podrumima s modernim dizajnom i pristupom koji je potpuno prihvatljiv za današnje visoke tržišne standarde. Ovaj proizvod koristi izolirajući efekt tla i rashladna svojstva podzemnih voda kako bi hranu održavao svježom jednako kao i električni hladnjaci koje koristimo u našim kućanstvima. Temperatura u Groundfridgeu ostaje između 10 do 12 stupnjeva Celzijeve ljestvice bez obzira na vanjske uvjete i temperature zraka. Drugim riječima, omogućava čuvanje namirnica poput: voća, povrća, sira, vina, kruha i sušenih mesnih proizvoda na duže vrijeme i bez bojazni o njihovom kvarenju.
Sigurna alternativa hladnjacima na struju.
Sigurna alternativa hladnjacima na struju.
Ovaj proizvod se jednostavno ukopava u zemlju, te se dobro pokrije s bilo kakvim prirodnim materijalom dostupnim na terenu, kako bi se osigurala izolacija Groundfridgea. Nakon postavljanja zemnog hladnjaka, izolacijski sloj tla iznosi oko 100 centimetara, što je više negoli dovoljno za pravilno održavanje namirnica.
Groundfridge u trenutku postavljanja u zemlju.
Groundfridge u trenutku postavljanja u zemlju.
Za Groundfridge ne treba dodatna lokacijska ili građevinska dozvola, a može pravilno “djelovati” u svim vrstama tla, od pijeska do rupa napravljenih u kamenu s varijacijama izolacije od obične zemlje do šljunka i mljevenog kamena.
U 3000 litara prostora se može smjestiti poprilična količina namirnica, to jest više je negoli dovoljan za obitelj koja ima vlastite nasade povrća i voća i naravno za čuvanje pripremljene zimice.
Izvori:
Electricity-free Groundfridge lets you store perishables without traditional refrigeration

Нема коментара :

Постави коментар